Teatergruppen Musidra / Musidra Teater



Som et resultat av det eksperimentelle arbeidet i teatergruppen Musidra, ble det høsten 1971 laget en musikk/dramatisk collage: "Vi kommer og vi går". Det ble her brukt selvlagede tekster, og tekster av Tardieu, Beckett og andre. Forestillingen ble vist på ungdomsklubber, kunstforeninger og skoler i Oslo og ble med turnéstøtte fra rikskonsertene sendt til Trondheim; på ungdomsskoler og Trondheim Lærerskole.

En musikkdramatisk bearbeiding av scener fra Woyzeck av Georg Büchner ble på vårparten 1972 vist i fjernsynet NRK.
"Sonate for 3 herrer" av Jean Tardieu ble senere samme vår produsert i samarbeid med Musikkavdelingen, Fjernsynet.
"Fugleskremsel" - et oppsøkende ungdomsteater, ble også utformet våren 1972. Den direkte kontakten med publikum, og muligheten til å sette i gang diskusjoner om temaene i stykket etter at forestillingen var ferdigspilt, var noe av det som særpreget disse øvelsesstykkene, som ble spilt til sammen 65 ganger sesongen 1971/72.

Under en pause i arbeidet på Hamna Ungdomssenter høsten 1971 ble to av gruppens medlemmer Geir Otnes og Per Skjølsvik oppmerksom på en avisartikkel om livstidsfangen Fasting Torgersen, som hadde blitt holdt på isolat i flere uker etter angivelig å ha truet en fengselsbetjent med kniv , bundet ham og skåret ham opp med en kniv i ansiktet. Under rettssaken som vi fulgte nøye (og hvor vi overvar en nedverdigende behandling av fangen i rettsalen), viste det seg at betjenten ikke hadde fortalt sannheten, og at Fasting Torgersen på vesentlige punkter hadde fått medhold. Under avislesningen på pauserommet kom det klart fram at denne fangen var i ferd med å bukke under på grunn av behandlingen i fengslet. "Dette her burde det gjøres noe med", ble det sagt. "Ja, hvorfor ikke ? Hvis du er opptatt av en ting, så gjør noe med den!".

Livstidsfangen Fredrik Fasting Torgersen ble frikjent for drapsforsøk på 1. fenselsbetjenten på botsfengslet. Torgersen hadde i alle år nektet seg skyldig i de forbrytelser han var blitt anklaget og dømt for, og dette at han nå ble frikjent, gjorde at vi ble ytterligere interessert i saken. Interessen ble ikke svekket ved at Torgersen i flere år hadde vært isolert, delvis på isolat i flere uker, og delvis på enecelle, og at han ikke lenger fikk kontakt med andre medfanger.

Dette førte til at flere av oss begynte å undersøke saken Fasting-Torgersen og grave i avisarkiver for å forstå bakrunnen for at Fasting-Torgersen hadde fått livstids-dom. Etter å ha kommet fram til et grunnleggende materiale, kontaktet vi NRK Fjernsynet for å lage et debattprogram om saken og forhåndsdømming gjennom pressen, noe som ble møtt med interesse av Jon Slettbakk i Opplysningsavdelingen. Arbeidet med stoffet antok etter hvert slike dimensjoner at vi ble nødt til å ta kontakt med en profesjonell dramatiker. Forfatteren Jens Bjørneboe sa seg interessert i å hjelpe til med å ordne stoffet, og hjelpe til med utarbeidelsen av et slikt debattspill. På grunnlag av omfattende undersøkelser ble det laget et synopsis som ble godtatt av opplysningsavdelingen i Fjernsynet. Prosjektet ble imidlertid stoppet av juridisk avdeling i NRK. Hvorfor? Kritikk av rettsvesenet var tydeligvis brennbart stoff for juristene i 1971. Etter at avslaget fra NRK kom, ville det ha vært naturlig å stanse hele prosjektet, men det var kommet fram såpass mye interessant stoff i forundersøkelsene, at vi fortsatte.

Aftenposten nektet oss innsyn i arkivmaterialet om Torgersen-saken, men sammen med Jens Bjørneboe fortsatte undersøkelsene i andre avisarkiv, på Universitetsbiblioteket, i samtaler med rettsreferenter, advokater og tidligere vitner. Torgersen selv ble intervjuet ved at hans forsvarsadvokat smuglet inn min lille båndopptaker og foretok et intervju på Torgersens enecelle. (Deler av dette intervjuet ble brukt som et forspill mens publikum kommer inn i teatersalen da teaterstykket "Tilfellet Torgersen" ble satt opp på Club 7.) På grunnlag av denne grundige dokumentasjon ble det laget et større skuespill med en spilletid på 3 til 4 timer, som jeg bearbeidet til et entimes debatteater, og som satte Norsk Rettsvesen på ende i over et år. Da forestillingen ble spilt første gang våren 1973, satt fremdeles Fasting Torgersen på enecelle, og da forestillingen ble spilt siste gang, var Torgersen en fri mann.

Denne "politiserende" bevisstgjørende teaterforestillingen og de oppsøkende ungdomsforestillingene ble foranledningen til det jeg senere har benevnt som "aktiviserende teater" knyttet til forestillinger som "Petrine Sørensen" for barn 3-7 år og "Hjemmebarn og Fremmedbarn" for skolebarn i boken Barn, teater og TV/ BVA's skriftserie nr, 2, 1986.

(Les mer om disse og andre forestillinger under "Artikler FOU historisk" og klikk på "Teatergruppen Musidra" Du kan også bestille 2DVD med "Aktiviserende Teater" Trykk på "Bestill" øverst til høyre i menyen)


Fra den oppsøkende ungdomsforestillingen "Fugleskremsel"





















Fra "Tilfellet Torgersen", Gjestespill på Henie-onstad Kunstsenter, Høvikodden høsten 1973.












Fra prøvene på forestillingen "Hjemmebarn og Fremmedbarn", Trafo, Tøyen i Oslo












Fra Teatergruppen Musidras plakater og programmer som viser noe av den omfattende virksomheten jeg har vært med på.






































Postet: Ma - November 8, 2004 at 01:55 PM        


©